top of page

DE DIRIGENT

Paulien Roos-Bik studeerde piano, kamermuziek en liedbegeleiding bij Edith Lateiner en Mila Baslawskaja aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam. Ook volgde ze lessen bij Marien van Nieukerken, Rudolf Jansen en Kelvin Grout.

Na haar pianostudie werd ze repetitor aan de zangafdeling van het Rotterdams conservatorium waar ze in aanraking kwam met de koordirectieklas van Barend Schuurman. Gegrepen door de prachtige koormuziek, besloot ze om koordirectie te gaan studeren. Naast de lessen bij Schuurman, volgde ze directielessen bij Daniel Reuss en Jos van Veldhoven.

Paulien studeerde enige jaren zang aan het conservatorium van Amsterdam en wordt momenteel gecoacht door haar man, de bariton Jaap Roos.

Na jaren in het westen van Nederland gedirigeerd te hebben, o.a. bij het Haarlems Kleinkoor en Kamerkoor Akkoord uit Leiden, verhuisde ze naar Zutphen. Ze werd daar cantor in de Walburgiskerk en dirigent van Capella Walburga waarmee ze verscheidene radio-opnames verzorgde. Ook werd ze dirigent van het Nijmeegs Kamerkoor. Hier nam ze onlangs na bijna twintig jaar afscheid. Hoogtepunten met dit koor waren uitvoeringen van het Weihnachts Oratorium en de Johannes Passion van Bach. Ook bij Canticum Gorssel is ze al lang dirigent. Het koor heeft, ondanks de hogere leeftijd van de leden, een mooie klank, mede door de goede balans binnen de stemgroepen. Met hen voerde ze o.a. het Requiem van Fauré en het Gloria van Vivaldi uit. Naast Canticum dirigeert Paulien het Vocaal Ensemble Fermata, een koor waarmee bij bijzondere gelegenheden passende muziek wordt uitgevoerd. Door het hoge niveau van de zangers is er veel flexibiliteit bij de repertoirekeuze mogelijk. Onlangs werd door Geert van de Wetering de VPRO-podcast Fermata, gewoon zingen gemaakt.

Paulien heeft naast haar werk als dirigent een pianolespraktijk aan huis in Zutphen.

Dirigent Paulien Roos
het koor Fermata Zutphen
Dirigent Paulien Roos
bottom of page